Totalbike Vakbarát Hírportál

Itt a Harley 150 lóerős túraendurója, a Pan America

2021.02.22. 20:47

Talán még soha nem voltam annyira lelkes Harley-Davidson miatt, mint most - bemutatták a Pan Americát, illetve a jobban felszerelt Pan America Specialt, az első modelleket, melyek a Harley 1252 köbcentis, Revolution Max blokkja köré épülnek.

Az új V2-es 150 lóerőt tud 8750-es fordulaton, valamint 127 Nm nyomatékot ad le 6750-nél. Ez a blokk az egész filozófiájában új, például a Harley eddig hosszú löketű blokkokat épített, ez viszont egy modern, fordulatra és csúcsteljesítményre hegyezett rövid löketű V2-es - a maximális fordulata a duplája a Milwaukee-Eight-eknek.

A folyadékhűtéses V2-es 60 fokos hengerszöget kapott - a klasszikus Harley-hengerszög a 45 fok, de a 60 fok sem teljesen idegen számukra, ugyanis a V-Rod is ilyen volt. De a Harley-n kívül mások is láttak fantáziát ebben a hengerszögben, és most nem is a Yamaha Drag Star 250-re gondolok, hanem az Indian Scoutra és az Aprilia RSV Millére. A V-Roddal való hasonlóság továbbá, hogy az is folyadékhűtésű és hengerenként négy szelepes volt.

Az ütős csúcsteljesítmény eléréséhez változó szelepvezérlést is bevetettek, a súlycsökkentés érdekében pedig a blokkot teherviselő elemként építették be a vázba - így az alapváltozat 245 kilós, az S pedig 258.

A váz acélcsövekből épül, és három részből áll - egy elülső, egy középső és egy segédvázból, és mind a három a blokkon támaszkodik. És mindegyik rész csavarozott, tehát ha egy esésnél valami sérül, görbül és cserélni kell, könnyen megoldható.

A Pan Americánál a terepezést szemmel láthatóan komolyan gondolták, például a blokk alján a leeresztőcsavarokat süllyesztették, hogy a kövek ne sértsék meg, és a fékpedált is úgy alakították ki, hogy szerszámok nélkül is lehessen állítani - más pozícióban kényelmes ülve és állva motorozásnál, tehát ha terepre indulsz, könnyen átrakható a pozíciója. És a túrázókra is gondoltak, ezért például olyan a tankbetöltő elhelyezése, hogy a tanktáska levétele nélkül is lehessen tankolni.

A Pan America elektronikában felnőtt az európai konkurensekhez, minden benne van: hill-hold control, tempomat, kanyar-ABS, dőlésszögérzékeny kipörgésgátló, guminyomás-figyelő, felakítív futómű, üzemmódkapcsoló, és mindezeket pedig egy TFT kijelzőn lehet személyre szabni. Ezeken felül pedig feláras extra az ARH (adaptive ride height), amely automatikusan leengedi a futóművet 5 centit, ha megállsz. A féket a Brembo szállítja, a futóművet pedig a Showa, a rugóút pedig 190 mm. A küllős felnik belső nélkül viselik a gumit, elöl 19-es, hátul 17-es méretben.

A Pan America forgalmazása tavasszal indul, kb. 6 milliós áron.



Rovatok