Totalbike Vakbarát Hírportál

Mennyi? 200! Itt a Damon Hyperfighter

2022.01.05. 11:08

Nagyjából két éve rúgta be az ajtót hangzatos ígéreteivel a kanadai Damon Motors, azt pedig decemberben szellőztették meg, hogy a Hypersport nevű sportmotor mellett hamarosan lesz egy második modelljük is, a Hyperfighter meztelen gép. Az ígéretet tartották, a most zajló CES elektronikai szakkiállításon volt a nagy leleplezés, hamarosan pedig a rendelések felvétele is elkezdődik.

Az alapul szolgáló Hyperdrive platform a CES innovációs díját is elnyerte, az elektromos hajtást egy monocoque váz fogadja be, a számok pedig jól hangzanak. 200 lóerős csúcsteljesítményt, és 200 newtonméteres (sőt, e fölötti) nyomatékot ígérnek, három másodperces 0-100 km/h sprinttel, de öt másodperc alatt a 160 km/h-t is megfutja. A végsebesség 270 körül alakul, a hatótáv 235 kilométer.

Ezek az adatok a Hyperfighter Colossusra és az Unlimited 20-ra vonatkoznak, előbbit prémium kerekek és bodykit különbözteti meg utóbbitól. És ott van még egy harmadik kivitel, az Unlimited 15, amelyre mondjuk pont nem igaz az unlimited (korlátlan) kitétel, hiszen akkucsomagja 20 kWh helyett 15 kWh kapacitású, teljesítménye 150 lóerő, változatlan, 200 Nm nyomaték mellett, a végsebesség 240 km/h. A hatótáv kicsivel 200 kilométer alatt marad.

Nemcsak a teljesítménnyel és a számokkal akar kitűnni a Damon. A CoPilot egy 360 fokos rendszer, kamerákkal és radarszenzorokkal monitorozza a motor körüli területet, és felismeri a többi jármű sebességét, közelségét, haladási irányát, segít elkerülni a necces helyzeteket. A Shift gombnyomásra módosítja az üléspozíciónkat, valamint a szélvédőt is állítja. Ezen kívül pedig testre szabhatóságot is biztosítanak a megrendelőknek, ami az idomszettet, a grafikákat és a felszereltséget illeti.

A Hyperfighter előrendelését hamarosan elindítja a Damon, még az idei első negyedévben rajtol a konfigurátor. A Colossus ára 35 ezer dollár lesz, de 485 dolláros havidíjért is hozzá lehet jutni. Az Unlimited 20 jóval olcsóbb, 25 ezer dollárba kerül (vagy havi 357 dollár), míg a visszafogottabb Unlimited 25 ára 19 ezer dollár (vagy havi 264 dollár). Átszámolva tehát 6-11 millió forint között skálázódik a legújabb Damon.



Rovatok