Totalbike Vakbarát Hírportál

Visszatér a Yezdi, a Jawa indiai mutációja

2022.01.07. 06:57

Sokaknak talán ismerős a Yezdi márkanév, a csehszlovák Jawa indiai inkarnációjáról van szó. Az Ideal Jawa India Ltd.-t 1960-ban alapították, a motoroknak kezdetben csak beceneve volt a Yezdi, 1968 után változott márkanévvé. A nyolcvanas évek közepéig egyre növekedett a példányszám, aztán fokozatos leépülés következett, mígnem 1996-ban teljesen leállt a termelés. De most visszatérnek.

A Yezdit ugyanaz a Classic Legends, a Mahindra leányvállalata támasztja fel, amely korábban az ázsiai piacra leporolta a Jawa nevet isnem keverendő a cseh Jawával –, nemrég pedig a brit BSA-t élesztették újra. Egyelőre egy videót tettek közzé, kábé azzal a szöveggel, hogy „Ideje, hogy apád nyomdokaiba lépj. Csak meg ne tudja.”

A rövid szpot végén egy rendszám utal a bemutató tervezett időpontjára. Az indiai jelzésű táblácskán az áll: Y 13-01-22. Ebből arra következtethetünk, hogy január 13-án, vagyis a jövő héten rántják le a leplet az újjáéledő Yezdi első modelljéről. Vélhetően rövid időn belül több gépet is gyártani kezdenek, ezek közös alapja a Jawa Perak 334 köbcentis egyhengerese lehet.



Rovatok