Totalbike Vakbarát Hírportál

Még hosszabb és keményebb lesz a Dakar

2022.06.10. 11:29

A világ egyik legkeményebb, de mindenképpen legismertebb tereprali versenye a Dakar-rali. Kezdetben Párizs-Dakarként ismerhettük, ma viszont már a szenegáli főváros nevét is csak afféle márkajelzésként viseli, hiszen több mint egy évtizede nem ott van a célállomás, sőt már kontinenst is váltottak. 2009-től Dél-Amerika adott otthont a megmérettetésnek, 2020 óta Szaúd-Arábia. A változás folyamatos, most éppen hosszabb és még keményebb versenyre számíthatunk.

Úgy tudni, ez az igény a versenyzők részéről merült fel, a szervezők pedig partnerek voltak abban, hogy több szakaszt és több kilométert iktassanak be. A 2023-as Dakar még idén december 31-én egy prológgal veszi kezdetét, majd a Vörös-tenger partjáról indulva szelik át az országot Dammám városáig.

Január 1. és 15. között 14 szakaszt teljesítenek, ebből hármat a Rab-el-Háliban, a világ legnagyobb folyamatos homoksivatagában, amit angol nyelvterületen Empty Quarter, azaz Üres Negyed néven emlegetnek. A részletes útvonaltervet egyelőre nem tették közzé, de a szakaszok hossza 350 és 500 kilométer között változhat, és a teljes táv 70 százaléka új pályának számít a korábbi évekhez képest.

A 45. Dakar-ralira már megnyílt a nevezés, és egészen október 31-éig várják a jelentkezőket. A versenyzők december 27-28-án érkeznek meg Szaúd-Arábiába. A motorosok közt Sam Sunderland a címvédő, a 2022-es kiírást Gas Gasszal nyerte meg.



Rovatok