Totalbike Vakbarát Hírportál

2020.12.14. 15:16

Kedves Nepperűző!

A múlt év folyamán közel 20e km-es robogó tapasztalatom után sikeresen leraktam a korlátlan A-t. Ennek elsődleges oka, hogy hiányzott a váltás (mint az autómban), hogy ha kell akkor van erőtartalék. Nincsenek tapasztalataim, pláne elképzelésem mire lenne szükségem. Abból is csak annyi, hogy japánt szeretnék.Túlnyomó részben városban lenne használva, hétvégén pedig megyén belül.Elvárás csak annyi, hogy legyen 2 hengeres (ha lehet).
Ami biztos, hogy robogóra nem nagyon szeretnék visszaülni.

Amiken tanultam a motorozást: Kawasaki ER6-N, Suzuki GS500, Suzuki Bandit 600. A sorrend itt szándékos volt, ebben sorrendben tetszettek, és bár a Kawasakit csak két órát vezettem, ott éreztem a legnagyobb összhangot. Az adott összegig lehet e bármi épkézláb és a leírtakban hasonló motort venni? Ha nem, az se probléma, akkor marad még a gyűjtögetés. Tudom, hogy ekkora összegért csodát nem várhatok, így kész vagyok kompromisszumot kötni, ha kell.

Köszönettel, Bence

Szia!

Nem reménytelen négy kilóból jó motort venni, de az ER-6 ennyiből csak törötten jön ki, azokból a jó sajnos lényegesen drágább. Négy kiló körül hanyagolnám a négyhengereseket, mert hiába tartós például a Yamaha XJ600, nagyon sok ráköltést igényelhet, hogy jó legyen. Csak a karbi felújítása, a szelephézagok beállíttatása és a szívócsonkok cseréje akkora összeget tesznek ki, hogy az négy kilónál már fájdalmas összeg, és akkor nem is beszéltünk arról, hogy mi van akkor, ha féktárcsákat, a láncszettet és a gumikat is cserélni kell. De ugyanez igaz a japán belpiacos 400-asokra is: csodásak, nagyon jó bringák, de meg tudnak ugrani a költségek, szóval ebben az esetben az egyszerűbb az jobb.

Ha találsz ennyiért rendben lévő Kawasaki ER-5-öt, csapj le rá, szerintem remek motor, ahogyan a műszakilag közel azonos GPZ500S is - kellemes, megbízható gépek, olcsón karbantarthatóak, minimális típusismerettel aprópénzből üzemeltethetőek, és szerencsére a kopó-fogyó cuccok sem drágák hozzájuk.

Ugyanez igaz a Suzuki GS500-ra is, ami műszakilag még egyszerűbb is. A Kawasakik viszont valamivel kellemesebb motorok, ahogyan egy CB500 is simább - de ez már ízlés dolga, kinek melyik hangulat jön be, ezek remek igáslovak, amikkel nagyon jól meg lehet tanulni motorozni, és amikor pár év múlva tovább lépsz, jól el tudod majd adni.

Üdv: Nepperűző



Rovatok