Totalbike Vakbarát Hírportál

Anyunak robogó az agglomerációból bejáráshoz

2021.05.11. 14:42

Kedves Nepperűző!

Tanácsodat kérném. A Margitszigeten, illetve egy másik közeli sportlétesítményben dolgozom, de Gödről járok be. Már nagyon unom a dugóknak és a MÁV-nak való kiszolgáltatottságot, így robogóvásárlást tervezek. Mit tanácsolsz? B kategóriás jogosítványom van csak és egyelőre nem is tervezek motor jogsit.

Olyan robogót keresek, ami pár száz méteren elmegy közepesen kátyús földúton, ugyanis az utcánk még nincs leaszfatozva. Az sem lenne rossz, ha valami pici bevásárlást hazafelé el tudnék helyezni. Mondanám, hogy más szempontom nincs is, de sajnos az ár is igen meghatározó. Szeretném költséghatékonyan megúszni a beruházást, mert még nem tudom, hogy be fog-e válni ez a fajta közlekedés, így elsőre semmiképpen sem költenék rá sokat.

Köszönöm szépen a választ!

Annamari

Szia!

Mivel városon kívül is közlekednél, csak olyan jöhet számításba, ami megy 70-nel. Bár az 50 köbcentis segédmotoros kerékpár kategóriánál, amibe az általad keresett robogók is tartoznak, úgy szól a szabály, hogy legfeljebb 45 km/h-val mehet, ezek azért komolyabb tuning nélkül, némi karbantartással és megfelelő beállításokkal simán tudnak ennyit.

Mivel hosszabb távot mennél, a kiskasztnis robogókat, mint amilyen a Yamaha Jog vagy a Honda Dio nem erőltetném, azokon hosszabb távon már kényelmetlen kucorogni. Alapból az Aprilia SR50-esek környékén lenne érdemes szétnézni, de a Yamaha Neos vagy egy Gilera Runner is megfelelő. Ezek gyári hengerrel, karbival, variátorral egy jó minőségű új szíjjal, jól beállítva elég jól tudnak menni, és némi ráfordítással - nagyobb karbi, egy jobb kipufogó - pedig a stabil 80 km/h-t is tudják.

SR50 mellett szól, hogy jó fék és futómű van alatta, illetve a Piaggio és Minarelli blokkos darabok tartósak és olcsón fenntarthatóak. Ha nem értesz ezekhez, akkor a kiszemelt darabot nézesd át szakszervizben, aki tudja, mit kell ezeken nézni, egy 15 perces átvizsgálás után meg tudja mondani, hogy mire számíthatsz, illetve mennyibe kerülne úgy gatyába rázni, hogy az utána stabilan tudja az elvárásaidat. A te esetedben érdemes lehet léghűtéses modellt keresni, ugyanis azzal a vízpumpa körüli problémáktól kapásból megszabadulsz.

Ezekkel a robogókkal egészen nagy bevásárlásokat is le lehet tudni, nem is kell hozzá hátsó doboz, elég egy nagy kék ikeás szatyor, amit aztán a kormány alatti fülre akasztasz, és lábad között simán hazautazik veled a motyó.

Üdv: Nepperűző



Rovatok