Totalbike Vakbarát Hírportál

Ha mindig is vágytál egy 48 hengeres Kawasakira, akkor most itt az alkalom

2024.02.11. 13:52

Egy motorba nem kell sok henger vagy köbcenti ahhoz, hogy izgalmas legyen. Egytől négy hengerig elég széles a paletta, de egy-két hathengeres motor is előfordul a piacon, ám az ennél több ritka. Főleg, ha aránytalanul sok, mondjuk 48 hengerről beszélünk, mint ennél az egyedi Kawasakinál.

A motort Simon Whitelock építette és jelenleg is Guiness-rekordot tart vele. Ez nem csoda, hiszen nincs még egy 48 hengeres, 4,2 literes, kétütemű motor a bolygón a jelenlegi ismereteink szerint. Az extrém erőforrás pontos teljesítményéről nincs adat, teóriák szerint olyan 500 lóerő körül kell, hogy tudjon. A hajtásláncban a továbbiakban egy BMW K100 váltóját használták fel, bár ilyen teljesítmény mellett nem valószínű, hogy túl tartós. Bár az is igaz, hogy ez nem egy klasszikus hétköznapi motor, inkább csak egy kiállítási darab, ami képes önálló mozgásra.

Hogy a sokhengeres szörny elinduljon, azért egy 125 köbcentis robogó blokkja felel, míg a gyújtáshoz szükséges áram meglétéért egy autó generátorát kellett beépíteni. A hengerek mind egy Kawasaki KH250-ről jönnek és az egész rendszert hat karburátor eteti. A motor súlya nagyjából 590 kiló, amivel a jelenlegi Goldwing túramotornál is nehezebb. Ezzel a súllyal olyan állatságok mellett versenyezhet, mint a Dodge Viper motorja köré épített Tomahawk.

A történet legszebb része, hogy ha te egy ilyen őrült Kawasakira vágysz, akkor hamarosan a tiéd lehet. A tervek szerint ugyanis tavasszal árverésre bocsátják a Tinker Toy névre hallgató motort és 51, illetve 76 ezer dollár közötti összegre számítanak érte. Ez átszámolva 18,4 és 27,4 millió forintnak felel meg, ami rengeteg pénz, de egy igazán egyedi Guiness-rekorder motorról beszélünk.

Forrás: The DriveRovatok