Totalbike Vakbarát Hírportál

A KTM sportmotorján mutatkozhat be a Brembo új csodafegyvere

2024.05.17. 16:08

Elkészült a Brembo új, közúti motorokra szánt csodafegyvere, a Hypure féknyereg, ami szintén a saját terméküket, a Stylemát váltja a csúcskategóriában. Az EICMA-n bemutatott fék pedig még az idén felkerül egy olyan motorra, amin elég nagyot durranhat a premier.

A Hypure legfontosabb erénye, hogy a tömege 10 százalékkal alacsonyabb, mint az eddig referencia pontnak tekintett, 900 grammos Stylema. Ez azért fontos, mert ezek a grammok rugózatlan tömegként jelennek meg a motorokon, aminek a csökkentése közvetlenül járul hozzá a kezelhetőség javulásához. A Brembo szerint ehhez a felgyülemlett tervezési tapasztalataikon új gyártószerszámok bevetésére is szükség volt, hogy több alumínium-ötvözetet tudjanak használni, amivel nem csak a tömeg csökkent, hanem a hűtés is hatékonyabb lett, így extrém terhelés mellett kevésbé hajlamos az elmelegedésre.

Ezen felül javult a fékbetétek felfekvése, a rugó pedig rövidebb idő alatt húzza vissza a betétet, amitől egyrészt javul az adagolhatóság, másrészt csökkenti a kopás intenzitását.

Azt egyelőre nem árulták el, hogy pontosan milyen motoron mutatkozik be a Brembo Hypure, de az idén várható újdonságokat figyelembe véve arra van a legnagyobb esély, hogy a KTM 990 RC R-en, vagy esetleg a szintén várható Yamaha R9-en látjuk először.



Rovatok